Om garnet vårt

Vi bruker kun garn av svært god kvalitet som importeres direkte fra fabrikk. Garntypene er i all hovedsak produsert i Italia, og produsenten garanterer at all ull kommer fra sauer som ikke har vært utsatt for mulesing. Alle merinoullgarn (rene og blandinger) har en micron count på 19,5 - 20,5, som er noe av det mykeste man får tak i.

På generelt grunnlag skiller vi mellom superwashbehandlet garn og ubehandlet garn. Superwashbehandlet garn tåler å bli vasket i vanskemaskin, selv om vi anbefaler alltid å vaske på ullprogram med vaskemiddel beregnet på ull/silke.

Dersom det ikke er oppgitt noe om forbehandling av garnet, kan du med rimelig sikkerhet anta at garnet er ubehandlet og skal derfor behandles med forsiktighet under vask. Alle ullplagg bør tørkes flatt og oppbevares flatt. Det er bedre å ha plagget liggende brettet i skapet enn hengende på en kleshenger. 😉

Vi har garn i disse tykkelsene:

– Lace weight
– Sock/4-ply/fingering weight
– DK (double knit) weight
– Aran weight
– Chunky

Lace weight

Lace weight er den tynneste av de tre tykkelsene. Vi har to typer:

Tynn mohair/silke (75% superkid mohair/25% morbærsilke, 420 m). Med en anbefalt strikkefasthet som varierer mellom 18 og 36 m pr. 10 cm med enkel tråd, kan det gjerne strikkes alene for luftige og fluffy plagg.Hvis det strikkes dobbelt, har du utrolig mange muligheter, og typisk strikkefasthet vil være 14 - 23 m pr. 10 cm. Det er også perfekt som følgetråd til f.eks. en tråd merinoull. Tynn mohair/silke brukes for å gi en lodden og eksklusiv følelse og utseende. Mohairens varmeisolerende egenskaper er ca det doble av vanlig ull. Mange strikkedesignere bruker tynn mohair/silke enten alene eller som følgetråd i sine oppskrifter.

Tynn alpakka/silke (75% baby suri alpakka/25% silke, 420 m) er tilsvarende Tynn mohair/silke i lengde og tykkelse, men består altså av baby suri alpakka og silke i stedet for mohair og silke. Garnet er utrolig mykt og deilig loddent. 

Sock/4-ply/fingering weight

Sock/4-ply/fingering weight er den garntykkelsen som er mest populær, og den er svært anvendelig med sin anbefalte stikkefasthet på 28 m pr. 10 cm. Også den kan strikkes alene, dobbel eller med følgetråd. Vi har en del typer i denne tykkelsen, og vil gi en kort beskrivelse av dem her:

Tynn ren merinoull (100% extrafine merinoull, superwash, 400 m) er bestselgeren. Dette er et vanlig tvunnet garn i 4 tråder, som er mykt og deilig å jobbe med. Det passer til alt fra babystrikk til voksenstrikk, store og små plagg, og strikkefastheten kan varieres mye med å strikke dobbelt eller bruke en følgetråd. Siden det er superwash, kan det vaskes i maskin. Det anbefales imidlertid alltid ullvask og vaskemiddel for ull/silke for strikkeplagg.

Tynn ren merinoull (100% extrafine merinoull, easy wash, 430 m) er et deilig mykt og drøyt garn for de som ønsker alle de gode egenskapene til superwashbehandlet garn, men uten det samme avtrykket på miljøet. 

Tynn ubehandlet merinoull (100% extrafine merinoull, ikke superwash, 400 m) er ganske likt det første garnet, men dette er ikke superwashbehandlet. Det vil si at det ikke er tilsatt kjemikalier for å gjøre at garnet kan vaskes i vaskemaskin, noe som betyr at det er helt naturlig - kun vasket og spunnet. Fargene blir gjerne mer duse på dette garnet sammenlignet med et superwashbehandlet garn. Følgelig vil speckles/fargedryss flyte ut noe mer og ikke gi like definerte prikker. Dette kan være en fin effekt alt etter hva som ønskes.

Ekstra tynn merinoull (100% extrafine merinoull, ikke superwash, 533 m) er det samme garnet som det ovenstående, men hakket tynnere. Det kan brukes på samme måte, og gir lette og luftige plagg. Dette garnet fås for øyeblikket kun i garnpakker til April Cardigan.

Tynn entrådig merinoull (100% extrafine merinoull, superwash, 365 m) er et deilig mykt garn som er tvunnet i én tråd. Dette gir et litt rustikt preg, og garnet har en nydelig glans. 

Tynn forsterket merino (85% extrafine merinoull/15% nylon, superwash, 400 m) er et utrolig lekkert garn med alle de gode egenskapene til merinoullen i tillegg til en liten del forsterkning i form av nylon. Det kalles for luksus-sokkegarn, men kan brukes til ALT. Garnet har en flott glans.

Tynn luksusmerino (75% extrafine merinoull/25% morbærsilke, superwash, 400 m) er virkelig luksus i et hespe! Garnet har et nydelig perlemorskinn og er utrolig mykt og deilig. Dette er go-to-garnet når du skal skjemme bort deg selv eller noen du er glad i.

Tynn glittermerino ✨ (75% extrafine merinoull/15% nylon/10% sølv stellina, superwash | 80% extrafine merinoull/15% nylon/5% gull stellina, superwash) er to garntyper i en deilig holdbar merinoblanding med innslag av sølv eller gull som glinser.

DK weight

DK weight er garn med «vanlig» tykkelse. Det vil si at det finnes utrolig mange oppskrifter som dette garnet kan brukes til med sin anbefalte strikkefasthet på 22 m pr. 10 cm, men som passer godt til 17-20 m pr. 10 cm uten følgetråd. Vi har følgende garntyper i DK weight:

Ren merinoull (100% extrafine merinoull, superwash, 200 m) er et deilig garn i merinoull. Dette er den samme garntypen som vår bestselger, Tynn ren merinoull, men dobbelt så tykt. 

Ren merinoull  (100% extrafine merinoull, easy wash, 216 m) er et deilig mykt og drøyt garn for de som ønsker alle de gode egenskapene til superwashbehandlet garn, men uten det samme avtrykket på miljøet.

Ren ubehandlet merinoull (100% extrafine merinoull, ikke superwash, 200 m) er et lekkert ubehandlet garn som er utrolig mykt og deilig.​​​​​​ Det er for øvrig det samme som det ovenstående. 

Ren merinoull (100% extrafine merinoull, superwash, 216 m) er et herlig mykt 3-tråds garn i merinoull. Det vil si at denne har vanlig tvinning med 3 tråder.

Forsterket merinoull (85% extrafine merinoull/15 % nylon, superwash, 200 m) er et lekkert garn med litt forsterkning som gjør det ekstra holdbart og formstabilt. Dette er den tykkere versjonen av Tynn merinoblanding.

Luksusmerino (75% extrafine merinoull/25% morbærsilke, superwash, 200 m) er den tykkere versjonen av Tynn luksusmerino. Fortsatt et helt fantastisk garn!

Aran weight

Aran weight er et tykkere garn, typisk rundt 15-17 m/10 cm. Her har vi følgende typer:

Tykk ren merinoull (100% extrafine merinoull, superwash, 162 m) er et deilig mykt garn som kan brukes til tykke plagg som strikkes på store pinner. Anbefalt strikkefasthet er 17 m/10 cm på pinne 5, men dette kan varieres mye. 

Tykk ubehandlet merinoull (100% extrafine merinoull, ikke superwash, 162 m) har de samme gode egenskapene som det ovenstående garn fordi det er det samme garnet, men dette er ubehandlet og vil derfor oppføre seg litt annerledes i fargeprosessen, som tidligere beskrevet i denne oversikten. Det krever også større forsiktighet under vask. 

Chunky

Vi har disse chunky garntypene. Dette strikkes gjerne på pinne 6, og brukes til tykke gensere, tøfler og tepper:

Chunky merinoblanding (70% extrafine merinoull/30% lyocell™, ikke superwash, 120 m) er et tykt, skinnende og mykt garn som strikkes kjapt på store pinner, eller som gir et fast og stødig uttrykk på litt mindre pinner.

Tykk mohair (73% mohair/22% merinoull/5% nylon, 180 m) er et deilig tykt og fluffy garn som gir tykke og lette plagg. Kan strikkes alene eller som følgetråd til en chunky genser. Anbefalt strikkefasthet er 14 m/10 cm på pinne 6.

Tykk mohair/alpakka (47% mohair/31% superfin alpakka/17% ull/5% nylon, 180 m) er et garn i samme kategori som Tykk mohair, men i en enda lekrere kvalitet. Dette er virkelig et eksklusivt og luksuriøst italiensk garn. Det består i hovedsak av den fineste kid mohairen og superfin alpakka, bare holdt sammen av litt ull og bittelitt nylon. Plaggene strikket av dette garnet blir deilig lette og myke, og varmer svært godt i forhold til vekten.